Partea a treia a cartii poarta denumirea aleasa si pentru titlul acesteia – Al treilea val - sugerand tranzitia catre o alta lume, total noua si bazata pe noi principii, precum ecologia, genetica, si avand functii paralele cu cele ale lumii de ieri. De-a lungul istoriei am observat evolutia, de la agricultura catre industrie, pentru ca in urmatorii ani sa fim martorii unui nou pas. Viitorul nu inseamna o prelungire in linie dreapta a prezentului, este un cumul de tendinte cat se poate de variate care modeleaza lumea secolului XXI. In momentul de fata se lucreaza la nenumarate proiecte, de la bateriile fotovoltaice la industria spatiala si ingineria genetica. Mecanismul de plecare este simplu si totodata complex – informatia.
Pentru prima oara ni se contureaza o baza energetica noua si paralela cu cea utilizata pana acum. S-a inceput valorificarea tuturor resurselor, de data aceasta, cele inepuizabile (in masura in care sunt pastrate in conditii naturale, fara interventii distructive) si total necostisitoare, precum soarele, vantul, apa, pentru producerea energiei electrice, prin intermediul platformelor plutitoare, a panourilor solare, a turbinelor eoliene. Tehnologia este ieftina si fireasca, daca pot folosi acest termen, prin faptul ca nu afecteaza lumea in care traim si ne dezvoltam. Crestem in acelasi timp si avem cu totii aceleasi nevoi pentru a suprevietui, atat noi, cat si natura. Astfel ca tehnologia de ieri „mananca” lumea, o seaca de toate resursele care pana acum pareau inepuizabile, vesnice si datatoare de viata. De fapt nu avem folosinta in ele, este mai important sa protejam planeta. Acest subiect este indelung discutat de foarte mult timp. Ecologia a devenit baza a tot ceea ce se produce. Au aparut tehnologii in acord cu aceasta, produse ecologice, materiale ecologice, organizatii non-guvernamentale cu motto-uri precum „Salvati planeta!”.
Eu, insa, sunt de parere ca se exagereaza. Degeaba ne lamentam ca lumea e pe cale de disparitie, ca in 20 de ani nu vor mai exista resurse etc. Toate lucrurile acestea, fiecare intamplare care ne modeleaza vietile este una „fabricata”. Nu suntem noi stapanii nostri, au altii mai mari si mai puternici grija de acest aspect. Modificarile climatice care au inceput sa se manifeste inca de acum 10 ani, nu au determinat decat grabirea „pregatirilor” pentru oamenii de rand. Al doilea val a marit numarul canalelor prin care individul isi realiza propria imagine despre realitate. Acum numarul lor s-a triplat. Insa, aceste asa zise canale sunt realizate deliberat pentru a ne purta in acelasi mod in care un cioban isi mana oile sau un vacar isi paste vacile. Anumite imagini s-au raspandit si s-au implantat in milioane de memorii, devenind adevarate icoane. A crescut si s-a diversificat oferta, transformand sistemul in unul consumist. Toate acestea nu s-au realizat pur si simplu, ci au fost deliberate.
Al treilea val este determinat de statutul societatii, este provocat de crizele de personalitate, de cele economice, financiare, sociale, si se simte profund dorinta de a fi revoltat pentru ce s-a intamplat in trecut, de parca asta ar conta...